dimecres, 31 de juliol del 2013

dimarts, 30 de juliol del 2013

Que Futur Ens Espera Quan S’Acaba La Recessió?

Segons les últimes dades del Banc d’Espanya, l´activitat en l’economia espanyola va caure un 0,1% durant el segon trimestre i havia baixat un 1,8% comparat amb els números de fa un any. Com que la velocitat de caiguda ja porta varis trimestres reduïnt-se, és evident que la recessió actual està acabant. En algún moment o altre veurem com a mínim un trimestre de creixement. Però tots aquells que tenen memòria que va mes enllà de la setmana passada, recordaran que ja hem estat aquí abans. En la segona meitat del 2009 per ser precís, l’època dels brots verds, efectivament l’economia espanyola va créixer entre el principi de 2010 i mitjans de 2011 abans de finalment caure en la recessió actual. Les economies tenen cicles i ara tot indica que estem davant d’una nova ona expansiva a nivell global. Naturalment el sector d´exportacions ja va bé i pot beneficiar addicionalment d’aquest augment en demanda externa.

Per contrapartida, en tot allò que es refereix al consum intern, que va baixar un 0,4% en els últims tres mesos, no sembla que el futur canviarà gaire i romandrà en dinàmica negativa, llastat per salaris més baixos, una taxa d´atur d’un 27% i un munt de deute privat.

Segurament estem a punt de tenir bones notícies sobre l’atur i l´ocupació. El primer no pujarà tan ràpid com abans i pot tocar sostre al llarg d’aquest any, mentre que el segon no desapareixerà amb la mateixa velocitat. Però de moment, sent realistes, som lluny de baixar la quantitat d´aturats de forma significativa i lluny de generar creixement sistemàtic en els llocs de treball. La trista realitat es que tots els problemes de fons encara hi són. Espanya té un deute extern al voltant d´un 90% del PIB que serà difícil de pagar. Hi ha un estoc d´habitatges impressionant – segons els consultors madrilenys RR de Acuna encara queden uns 2,2 milions d’unitats buscant comprador. Els preus de cases i pisos no deixen de baixar – fins ara han caigut un 38% segons els taxadors TINSA. A més a més tenim un sistema financer que segurament necessitarà com a mínim una reforma més a mesura que la taxa de morositat vagi pujant.

Mes enllà de coses purament conjunturals queden unes preguntes importantíssimes que hem de fer en el moment de confeccionar reflexions sobre el futur.

Es evident que el conjunt dels països desenvolupats tenen un nou “normal” de creixement després de la crisi, en part perquè els nivells d´endeutament que fomentaven els números anteriors no eren sostenibles, però en part perquè les poblacions estàn envellint a tot arreu. Sobretot la franja de gent en edat de treballar ha tocat sostre i a partir d´ara començarà a baixar. Això vol dir que a mig termini gairebé tot el creixement haurà de venir dels guanys de productivitat degut que la quantitat de gent treballant baixarà. Per tant, es lògic si pensem en aquests factors, que no tenim per davant una recuperació del tipus que els anàlisis mes simplistes suggereixen. El creixement que podem esperar serà, en el millor dels casos, bastant més modest i la gran incògnita es fins a quin punt serà suficient de baixar l’atur del nivell actual de 27%.

I d’aquí ve un altre factor que pot influir negativament en el creixement a llarg termini. La falta de feina esta forçant molts joves de deixar el país, amb la conseqüència que la baixada de la força laboral serà encara mes gran en el futur. I si tots aquests dubtes foren pocs, encara tenim una crisi a escala europea que no s’ha acabat, com els esdeveniments recents en Grècia i Portugal revelen. De moment tothom esta a l’espera dels comicis alemanys al setembre, però després no falten carpetes calentes sobre la taula que poden fer que les brases es tornen a encendre amb conseqüències del tot imprevisibles per les economies espanyoles i catalanes. Tot plegat una postura prudent i mesurada es el que convé en aquestes circumstàncies. Pot ser que una recessió està acabant, però la crisi segueix.

L'article que va publicar El Punt Avui el diumenge 28 de juliol de 2013 en el suplement l'Economic.

dimecres, 24 de juliol del 2013

Ay qué calor !!

Como todos debemos haber notado, por fin ha llegado el calor, y menos mal que además de la canícula tendremos unos días de fiesta para dejar pasar la modorra. En fin, vámonos de vacaciones.

Y no se puede decir que este año han venido demasiado pronto. Incluso los mercados financieros parecen cansados, y con ganas de un buen descanso después de un sinfín de movimientos arriba y abajo - lo que se llama en la jerga “volatilidad”. Unos días de paz y tranquilidad no vendrían nada mal, especialmente si después de una primavera más fría de lo normal nos espera un otoño previsiblemente caluroso.

De asuntos pendientes calientes no nos hacen falta. La financiación griega, la necesidad de Portugal de un segundo rescate, que puede incluir una quita sobre su deuda nacional, la demanda de Irlanda de una reducción retrospectiva en la cantidad de deuda que ha asumido para rescatar sus bancos, y sobretodo el ponerse de acuerdo los líderes europeos sobre el espinoso tema de la unidad bancaria.

Y si todo eso fuera poco, el FMI acaba de revisar a la baja las perspectivas económicas globales. Como que con este entorno nuestras exportaciones no pueden rendir tanto como muchos esperaban, el Fondo Monetario ha hecho lo más lógico rebajando al mismo tiempo su previsión para España. El 2014 sera un año de cero por ciento crecimiento. Es decir, el Sr. de Guindos y el Banco de España seguramente tienen razón, se puede esperar un trimestre de crecimiento positivo en un futuro no lejano. Por contrapartida lo que se ve cada vez más lejos es la llamada “recuperación general”.

 Ante ésta perspectiva no importa si nos gusta la montaña o la playa, o si preferimos viajar a otro continente o irnos al pueblo, lo importante es disfrutar de estos días de reposo, antes de que vuelvan los días de estrés y de malas noticias que en los últimos años suelen acompañar la reentré española, como por ejemplo la subida del paro registrado que previsiblemente nos espera para el mes de septiembre. Que tengan todos unas buenas vacaciones!

L'article que va publicar La Vanguardia el diumenge 14 de juliol de 2013 en el suplement Dinero