diumenge, 26 de gener del 2014

Plouen diners

Després de tants anys de crisi i recessió, de sobte sembla que tot són bones notícies. L´economia espanyola ha accelerat el seu ritme de creixement en els últims tres mesos i el sector de serveis ha tingut un desembre excel.lent mentre que els diners arriben al nostre país de tot arreu. I és veritat, la borsa va pujar més d´un 20% el 2013 mentre que les accions de la banca espanyola eren entre les primeres mundials per increment de valor. Naturalment, qui volgués amargar una mica la festa podria assenyalar que aquest ingrés de diners tan fantàstic també ha servit per augmentar el deute extern net del país que ha crescut d´un 91% del PIB el desembre del 2012 fins a gairebé un 98% l´octubre de l´any passat.

D´altra banda, comencem a tenir una idea de la capacitat actual de l´economia per crear ocupació. L´activitat econòmica va créixer durant el quart trimestre a un ritme d´1,2% anualitzat.

Però malgrat aquesta dinàmica, segons els resultats de l´última EPA el número d´ocupats a Espanya no ha pujat, i de fet ha disminuït en 65.000 persones durant el mateix període. Sorprenentment, mentre l´ocupació baixava el nombre d´aturats també disminuïa -en unes 8.400 persones- resultat que no hauria d´estranyar tenint en compte que la població activa va baixar en 73.400 persones.

En resum, encara que l´economia s´està visiblement beneficiant del millor clima tant a Europa com en altres regions del món, i els actius financers noten l´impacte de la política monetària expansiva dels bancs centrals, en conjunt la situació està lluny de ser perfecta. Sobretot cal tenir en compte que no tots els espanyols són accionistes a la borsa, i que mentre els diners arriben de tot arreu no arriben a totes les parts. Encara hi ha dues Espanyes en aquest sentit i no hem d´oblidar mai que una política monetària que només ajuda alguns no és políticament sostenible a llarg termini.

L'article que va publicar La Vanguardia el diumenge 26 de gener de 2014 en el suplement Dinero