dimecres, 4 de juny de 2014

La contractació millora, però va lenta, massa lenta

Les darreres dades de l’atur son benvingudes, però frustrants, perquè donen un indici de la magnitud de la tasca que ens queda per endavant. En els últims dotze mesos el numero de persones afiliades a la Seguridad Social espanyola ha augmentat en 261.361. Durant la crisi, altrament, aquest numero va caure en 3,2 milions, es a dir que a aquest ritme trigarem molt mes d’una dècada per a recuperar el mateix numero de contribuents.

Cal tenir present que en aquests moments Espanya porta una cadència continua de nou mesos a l’alça en afiliacions, i una altra baixista de deu mesos en el número desestacionalitzat d’aturats. Segons l’INE el PIB va créixer un 0,4% en el primer trimestre, és a dir que ja estem en plena recuperació, i això és el qui hi ha. Es creen llocs de treball, però no són ni de suficient qualitat ni en les quantitats adequades donat l’abast del problema.

Mentrestant la diferència entre el numero de nous afiliats i la baixada de l’atur (58.000 persones) suggereix que la població activa va baixant, o bé perquè les persones es jubilen o bé perquè ja no són al país.

El més probable serà que tot seguirà la mateixa tònica fins a l’agost, però a partir de setembre pot haver-hi un canvi. No solament per la terminació dels contractes de l’estiu, sinó que també l’entorn pot experimentar un gir que no serà tan favorable. Ja sabem que els països de la zona euro no tiren endavant com s’esperava, i difícilment es mantindrà la taxa de creixement del primer trimestre durant la segona meitat de l’any. Aleshores ull amb el que pot passar amb la generació d’ocupació.

L'article que va publicar el diari Ara el dimecres 04 de juny de 2014.