dilluns, 14 d’octubre del 2013

La vida és segurament un somni

A la pel.lícula d´Andreil Tarkowski La infantesa d´Ivan, l´heroi és un nen de dotze anys, orfe, que sobreviu a una cruel realitat –viu a l´URSS durant la Segona Guerra Mundial, enrolat a les files de l´Exèrcit Roig-, superant el dia a dia gràcies a una sèrie de somnis.

Esperem que la nostra realitat no sigui tant dura, si bé recordant aquesta pel.lícula no puc deixar de pensar com tots superem alguns problemes reals a través dels somnis, que de vegades simplement són una fugida. Les nostres societats han viscut en un somni d´aquesta mena durant dècades, mirant a una altra banda quan la natalitat anava caient a nivells molt baixos i alhora imaginant que tindríem una pensió garantida.

Ara ens hem despertat i sabem que no serà així. Dues dades m´han cridat l´atenció recentment. En primer lloc, el fet que la Seguretat Social tingués al setembre, amb 2,29 de cotitzadors per cada pensionista, mentre que al final del 2007 n´hi havia 2,71. En segon lloc, el descens dels salaris va fer que el 2012 les bases mitjanes de cotització caiguessin, per primera vegada en la història, un 0,22%. Segurament aquesta tendència continuarà així a mesura que els treballadors més ben pagats es retirin i deixin el seu lloc a joves contractats amb salaris més baixos.

Dit d´una altre manera, el Govern espanyol estima que el sistema recaptarà el 2014 102.839 milions d´euros, la qual cosa representarà un 2,86% menys que el 2013. La causa d´aquest descens no tindrà a veure amb l evolució de l´ocupació, sinó amb la caiguda de les bases mitjanes de cotització.

O sigui, els pròxims anys hi haurà més jubilats cobrant pensions i un estancament en nivells molt baixos del nombre de cotitzadors, mentre que l´aportació mitjana per cotitzador anirà baixant. Davant d´una situació així fins i tot l´oferta d´una pujada del 0,25% sembla optimista.

L'article que va publicar La Vanguardia el diumenge 13 de octobre de 2013 en el suplement Dinero