dimarts, 3 de juny del 2014

Entrevista amb L'Empordà

«Cal un canvi de mentalitat i ser menys consumistes»

Entrevista amb L'Empordà per Marc Testart


Edward Hugh va néixer a Liverpool (Anglaterra) fa 65 anys i el 1990 va arribar a Barcelona i fa quatre anys que va establir-se a les Escaules.Hugh, macroeconomista, bloguer i especialista en processos demogràfics, és considerat un dels economistesmés influents del moment.Acaba de publicar el llibre ¿Adiós a la crisis? (Deusto), on fa una reflexió sobre l’economia espanyola.

Marce Testart: Ha trobat la resposta a aquesta pregunta?

Edward Hugh: Hi ha diverses respostes possibles. La crisi financera, de moment, s’ha acabat. Ara, no vivim una crisi, sinó una normalitat diferent a aquella que teníem abans de la crisi, per què allò era poc real. No tornarem mai al mon de abans.

Aquesta normalitat es nota en tots els països desenvolupats, començant pel Japó, i es va estenent per tota la zona euro. Seria millor que la gent deixés de parlar de crisi i pensés com estructurar les seves vides amb aquest nou entorn. Tenim una recuperació econòmica que potser no dóna els resultats que la gent s’esperava. El pais es esta molt malmès. Per a molta gent a Espanya, és un drama.

Marce Testart: Com ho ha comprovat això?

Edward Hugh: Vaig de botiga en botiga per la zona preguntant a la gent si tenen més diners al calaix i em diuen que no, fora de casos aïllats. Això passa perquè tenim la deflació, els preus han baixat. Curiós creixement econòmic quan guanyes menys!

Marce Testart: Què hauria passat si els nostres governants haguessin reconegut la crisi abans?

Edward Hugh: Es podien haver evitat alguns excessos, podien haver sanejat els bancs molt abans.Diria una mentida si ara digués que això hauria canviat totalment el panorama.El moment més important per prendre aquestes decisions va ser del 2002 al 2004, quan tenien dades reconegudes del risc d’una bombolla immobiliària, però no es va fer cas. Entre els governs d’Aznar ide Zapatero, es podien haver fet coses i no es van fer. Tots dos tenen una certa responsabilitat.

Marce Testart: Quina credibilitat hem de donar als polítics d’ara, que ens llancen missatges positius sobre la sortida de la crisi?

Edward Hugh: Per a alguns, és convenient reivindicar que la cosa va millorant, perquè volen vots. Els polítics no sortiran mai a dir que a partir del 2016 s’haurà esgotat la bossa de la Seguretat Social i que caldrà abaixar les pensions. Per què? Doncs, perquè no els votarien. Tenim un sistema de can pi que pugui. Si pots enganyar, enganyes.

Marce Testart: Quin govern de la Unió Europea convé més al sud per a la reactivació econòmica?

Edward Hugh: Un govern més realista, mes honesta i mes valent que la casta política que te Espanya ara. Jo passo de les dretes i de les esquerres, però puc dir que, d’aquestes eleccions, n’han sortit més beneficiats els partits antieuropeus, perquè Europa està en crisi. Abans venia la crisi economica i ara commencem a veure les consequencies politiques. Els ciutadans senten un distanciament respecte dels polítics i se senten frustrats.

Cada dia han de marxar més joves del sud d’Europa cap al nord i això, allà, genera xenofòbia i antieuropeisme. En conseqüència, veig una Europa menys unida que mai. El problema real és la desunió entre els països membres i la falta de solidaritat entre països. Els polítics, mentrestant, davant d’aquest escepticisme, tiren la pilota cap al Banc Central Europeu i tothom vol que aquest banc ajudi els governs a finançar-se, amb la flexibilització monetària.

Marce Testart: Fa quaranta anys, la gent d’aquí haviad’emigrar a Alemanya per treballar i, ara, això es repeteix. Però, mentrestant,ha hagut de venirmolta mà d’obra de fora. Com es pot trencar aquesta dinàmica?

Edward Hugh: La meva proposta és a hores de ara ben coneguda. Crec que una part injusta de la factura de la crisi estan pagant els mes vulnerables, el 25% de la població activa que no troba feina. S'ha de fer alguna cosa de forma urgent. Favoreixo ajustar els salaris per crear més ocupació - la bossa salarial pot quedar igual però amb més gent treballant. Pero es evident que hi ha un rebuig general vers aquesta idea, malgrat que podria ser l'unica via viable. Doncs per defecte, la conseqüència és que carreguem més impostos per pagar les persones que es queden a casa, o simplement deixem que marxin del país. Trobo això poc intel•ligent i menys solidari. Crec que la situació actual no canviarà. L’únic economista que he vist aquí amb dos pebrots per sortir a dir les coses clares és Niño Becerra, quan va dir que simplement no hi ha solució.

Marce Testart: Vostè va ser batejat pel NewYork Times com «el profeta del cataclisme de la zona euro»...

Edward Hugh: No has de creure  tot el que llegeixes a la premsa. Molta gent va avisar en el primer moment del problema que podia representar l’euro. El que jo  veia era la dinàmica d’entrar a la crisi. Tot ho he fet a partir d’anàlisis independents. Visc aquí, de forma normal i corrent, sense necessitat de grans luxes i poso els meus coneixements per intentar avisar sobre quin és el futur.



Marce Testart: Es veu diferent el món des d’un poble de cent habitants com les Escaules?

Edward Hugh: Home, sí hi ha més tranquil·litat. Alguns dels meus veïns dirian massa. Té avantages i desavantages. Desde casa tinc totes les tecnologies a disposició, menys el mòbil, que no té cobertura aquí al poble. No sé mai si aixó es bó o dolent. El més positiu és no tenir pressions diàries per dir allò que és políticament correcte.Com a ésser humà, pots encertar o equivocar-te ,però com a minim no em paguen per fer això. A Barcelona, no es veuen les coses amb prou distancia i fredor,mentre que a m im’agrada anar als pobles a la vora a comprar i parlar amb els botiguers per saber com va la cosa.



Marce Testart: Recentment, conversant amb un altre economista, Gonzalo Bernardos, li preguntava si, en temps de crisi, tenia complex d’home del temps, ja que la gent només vol saberquinasituaciótindremdemà. Té aquesta impressió vostè?

Edward Hugh: Sí, però a l’home del temps a ningú li ocuriraria mai preguntar el temps que farà d’aquí a dos anys. Mentre al economista sí. El que et pot dir un economista és com seran les coses durant els propers trimestres, però, d’aquí a dos anys, vés a saber.

No obstant, el home del temps pot parlar del canvi climatic, i l'economista del canvi economic, del nou normal.

La gent, ara, no vol saber. El tema econòmic no surt tant a les converses com abans, perquè la gent té por. Hi ha poca gent que es miri el futur amb entusiasme. Entenc que la gent està cansada de la crisi i, per tant, és millor no insistir en parlar-ne



Marce Testart: Què es pot fer per canviar el futur?

Edward Hugh: Sitothomcanviadexip,dementalitat, d’expectativa, això canviaràelmón. Hemde sermenys consumistes. Una quarta part del món s’ho està passantmalament, mentre tres quartes parts, més o menys, vapassant.Aixònoés correcte i alguna cosa s’ha de fer.

Marce Testart: Però, si no consumim tant, n’hi haurà que no vendran tant…

Edward Hugh: Alfinal, les economiesno donaran per produir tant, perquè les poblacions van a la baixa. Cal un canvi dementalitat i acceptar que cal treballar permenys per deixar quemés gent entri almercat laboral. És el concepte de solidaritat.

Marce Testart: Quina visió en té, vostè, que va venir de fora, del debat sobiranista de Catalunya?

Edward Hugh: Crec que les institucions polítiques i financeres espanyoles s’estandeteriorant. Noto un deteriorament important del clima democràtic a Espanya i Catalunya va dins del mateix pot. I jo pregunto: ens convé acompanyar el vaixell cap al naufragi? Jo no sóc nacionalista,però sócpragmàtic i aquesta dinàmica no canviarà, sinó que s’anirà deteriorant. No crec que els catalans siguin perfectes, peròsíqueunpaíspetit tindrà més possibilitats de tirar endavant. Aquí, tambéhihaundret democràtic, fins i tot ho va admetre elTribunalConstitucional.Els catalans tenen un dret elemental democràtic per votar en una consulta i si la Constitució espanyola no s’ajusta a aquest dret, s’ha de canviar.Totalagentdeforad’aquí que conec està esperant una oferta d’una tercera via, però, des d’aquí, noveigcapsenyal.Josócpartidari de fer una consulta i, si es dóna el cas que es pugui celebrar, votaria sí i sí.

Marce Testart: Éspossibleferparal·lelismesamb el cas d’Escòcia?

Edward Hugh: No, perquè laGranBretanya és un país més democràtic que Espanya. Elsanglesosnotenenmala lletcapalsescocesos,notenencap greuge i no els troben antipàtics. Encara que no volen quemarxin, acceptarien que marxessin. Aquí sovint trobes hostilitat cap als catalans, a vegades visceral. Suposo que, a Escòcia, hi haurà un resultat ajustat, però és poc probable que guanyi el sí. Aquest no serà pas el final de la història, ja que els britànics, el 2017, possiblement hauran de votar si volen seguir o no a la Unió Europea. Si voten sortir de la UE, que és una possibilitat, els escocesos poden fer un altre referèndum per quedar-se a Europa. Aquesta història no s’acabarà al setembre

Marce Testart: Seria un desastre per a Catalunya quedar fora de la Unió Europea?

 Edward Hugh: No crec que això sigui així. L’important és que hi hagi una solució negociada. Sense acords, no és només Catalunya que ho passarà malament. Si això passés, hi hauria un pànic més gran que quan Grècia va amenaçar en abandonar la UE. Per això, crec que ara hem d’insistir amb la consulta. De tot el que vindrà demà, ja ho veurem.

9 comentaris:

Unknown ha dit...

A la vista de les dificultats financeres? Està vostè en necessitat d'un préstec? o que han estat rebutjades pels bancs locals? Necessita un préstec per qualsevol motiu? La seva ajuda és finalment aquí com Maurici Finance ofereix préstecs a totes ocupada i desocupada, individus i empreses, oferim préstecs a baixa taxa d'interès del 2%. prestataris interessats estan en contacte amb nosaltres via correu electrònic a mauricefinance@hotmail.com i obtenir els seus préstecs en l'actualitat. Els nostres serveis són ràpids i fiables, així que si us plau en contacte amb nosaltres al (mauricefinance@hotmail.com) i gaudir dels nostres serveis financers que s'ofereixen. Correu electrònic: mauricefinance@hotmail.com

Anònim ha dit...

Bon dia,

  Som un Govern de confiança legítima registrat prestador de diners. Som una empresa que ofereix ajuda financera. Ens presten fons a les persones que necessiten assistència financera, que tenen un mal historial de crèdit o en necessitat de diners per pagar les factures, per invertir en el negoci. Vull utilitzar aquest mitjà per informar-li que prestem assistència fiable beneficiari com jo estarem encantats d'oferir-li un préstec en el 2%, així que no dubteu a demanar un préstec, perquè li oferirem amb el millor del nostre servei.

Els serveis prestats inclouen *
refinançar *
Millores per a la llar*
Préstec d'Inversió *
Préstecs d'Autos *
La consolidació de deute *
Línia de crèdit *
Segona Hipoteca *
Préstecs de negocis *
Préstecs personals *
Els préstecs internacionals.
 
DEUTORS D'INFORMACIÓ:
 
Nom complet:
gènere:
Estat civil:
Adreça:
Postal / Ciutat:
país:
Data de naixement :
finançament:
quantitat requerida:
Durada del préstec:
Salari / ingressos anuals:
ocupació:
El propòsit del préstec:
telèfon:
Fax:
 

Lema: Proporcionem als nostres clients amb un programa de crèdit i garantia segura rebrà.

Salutacions cordials.

Daniel / MD /

Contactes de correu electrònic: Danielwallsloancompany@gmail.com

Unknown ha dit...

Hola, aquí vénen una altra companyia de préstecs que canviarà la seva vida per sempre préstec ve, sóc el Sr Patrick Frederick un prestador de préstecs de certificats, que ofereixen préstecs als sectors individuals i públiques que estan en necessitat d'assistència financera en una baixa taxa d'interès del 2% . Els nostres serveis inclouen:
* Préstecs Personals * consolidació de deute
* Préstecs Comercials * Préstecs d'educació
* * Préstecs hipotecaris garantits
* Préstec no assegurat * hipoteques
* Préstecs Comercials * Préstecs d'inversió
préstecs compren prescriuen per a la construcció de préstecs per favor, ompli el següent formulari i tornada si vostè està interessat: (patrickloans15@gmail.com) Patrick préstecs estan certificats i fiable companyia de préstecs, s'apliquen avui i resoldre el problema financer actual. Recordeu que el deutor pel que procedim. Anem a mirar cap endavant a sentir de vostè per tal de seguir endavant. Salutacions, i e-mail: PATRICKLOANS15@GMAIL.COM. agrair

REMY.CREDIT ha dit...

Potřebujete uver nebo z financování typu jakéhokoli? Byly odmítán SVE Banky kvůli špatnou úvěrovou? Vaig matar nezaplacené účty nebo v dluzích? Mami Dobry splátkový kalendár s nízkou úrokovou sazbou veu výši 2%. Pro vice informaci, kontaktujte Nás cosí prostřednictvím correu Mailu: REMY.CREDIT111@gmail.com~~HEAD=pobj, típ Nasich úvěrových služeb, které vydává

Formular Žádosti o uver
Jmena uchazečů: ____________________
Vyse úvěru es požaduje: __________________
Doba trvání úvěru: _________________
Ucel úvěru: _______________________
Adresa žadatele: _________________
Povolání: __________________________
Město: ___________________________
SAT: __________________________
Zeme: __________________________
Pohlaví: _____________________
Vek: ________________________
požádat o půjčku pred ......... ..
Telefonní číslo: ___________________________________
Contacte: Correu electrònic: REMY.CREDIT111@gmail.com

Eric financee ha dit...

Està buscant un préstec de negocis? préstec personal, préstecs estudiantils, préstecs estudiantils, préstecs estudiantils, préstecs de consolidació de deutes, préstecs sense garantia, capital de risc, etc. En cas afirmatiu Contacti'ns avui a: (ericfinancee@gmail.com ericfinancee@outlook.com Veya) també pot trucar a +1 936-681-9131 o text per a més i obtenir el seu préstec avui.

Unknown ha dit...

Vaig rebre la meva targeta ATM programada i buida
retireu el màxim de 5.000 dòlars diaris per un màxim de 30
dies a través de (wesleymarkhackers@gmail.com).
Estic molt satisfet d'això perquè m'he quedat la meva la setmana passada i l'he utilitzat per obtenir 150.000 dòlars. Wesley Mark Hackers està donant
sortir de la targeta només per ajudar els pobres i els necessitats encara que sigui il·legal però sí
és alguna cosa agradable. També concedeix préstecs al 3%. Obteniu el vostre de Wesley Mark Hackers avui mateix! Només cal que envieu un correu electrònic
a (wesleymarkhackers@gmail.com)
o watsapp +16315383658

COLLINS GUZMAN FUNDINGS ha dit...

Apakah Anda masuk daftar hitam? Berjuang untuk mendapatkan pinjaman pribadi? Apakah aplikasi Anda telah DITOLAK karena Skor Kredit Rendah? Lebih dari COMMITTED? Keterjangkauan? Tetapi Anda tahu Anda dapat membayar pinjaman ini. Pinjaman Disetujui dalam 12 jam, Anda dapat mengirim email kepada kami di collinsguzmanfundings@gmail.com

Unknown ha dit...

Hola
Es tracta d'informar al públic en general que L'organització cristiana catòlica cristiana ha obert una oportunitat financera per ajudar les persones en necessitats d'ajuda, com l'assistència financera. Per tant, si està passant per dificultats financeres o si teniu algun problema financer, necessiteu fons per iniciar el vostre propi negoci o heu de pagar les vostres factures, amb una durada de curt i llarg termini que trieu amb una taxa d'interès baixa a 2% anual per a particulars i empreses. Poseu-vos en contacte amb nosaltres avui mateix per correu electrònic: (romancatholic19@gmail.com) La Bíblia diu (Lluc 11:10) Per a tots els que demanen rebre; el que cerca troba; i a qui copeja, s'obrirà la porta. Així que no us perdeu l'oportunitat perquè Jesús és el mateix ahir, avui i per sempre. Si us plau, això és per seriosos i Déu tem que la gent rebi les nostres sinceres salutacions de l'organització cristiana catòlica cristiana, contacteu avui mitjançant aquest correu electrònic: (romancatholic19@gmail.com)

valerie garry ha dit...

Bon dia a tothom en aquest món, sóc testimoni de la forma en què vaig ser tret per la senyora Valerie Morgan Quan era una estafa

sóc el senyor, Marvis apedregar pel seu nom. Jo visc als EUA, vull utilitzar aquest mitjà per alertar a tots els sol·licitants de préstecs de tenir molta cura perquè hi ha lladres everywhere.few Fa mesos que vaig estar limitacions financeres, i degut a la meva desesperació em engany diversos prestadors en línia. Gairebé perdo l'esperança, fins que el meu amic em va referir a un prestador fiable anomenada senyora Valerie Morgan que em presta un préstec de $ 50,000 per vuit hores sense cap tipus d'estrès.

Si vostè està en necessitat de qualsevol tipus de préstec només en contacte amb ell per correu electrònic valeriefund2@gmail.com ...... faig servir aquest mitjà per alertar a tots els sol·licitants de préstecs a causa de dimonis que vaig passar a mans de prestamistes fraudulents .

I jo no vull que el meu enemic per passar per un infern que vaig passar a les mans dels prestadors en línia fraudulents, també vull que m'ajudis a passar aquesta informació a altres persones que també estan en necessitat d'un préstec tan aviat com vostè també aconsegueix seva préstecs senyora, Valerie Morgan Or perquè Déu li doni una llarga vida. Déu sigui amb ella per sempre per les coses bones que ha fet en la meva vida.

El Sr. Marvis Pedra...