dimecres, 6 d’agost del 2008

Sense Precedents

La rapidesa de l’alentiment de l'economia espanyola és un fenomen sense precedents a l’economia desenvolupada de la història recent. També l'endeutament nacional, tant a nivell corporatiu i particular com a nivell global de país (el dèficit extern - compte corrent a menys 10 % del PIB) és més propi d’un país en vies de desenvolupament, on la cosa s'ha escapat de les mans, que d'un país de l’OECD'. Hi ha un gran perill que tot això esdevingui una correcció desordenada (disorderly), i cal actuar amb antelació per evitar que això sigui així; cal actuar ara!
Edward Hugh



"L'economia espanyola està desaccelerant-se ràpidament, la correcció en el sector de la construcció està encara en marxa, i les previsions a curt termini són bastant negres".
Bank de inversions Morgan Stanley, en un informe de la setmana passada.


"Nosaltres creiem que el deteriorament a Espanya està només començant. La part més dolorosa tindrà lloc l'any 2009".



Espanya és especialment vulnerable al "credit crunch", a causa de la seva dependència en finançament extern, i la dificultat que això representa per als bancs en l'ambient actual per recaptar fons per fer hipoteques. El mes passat, Martinsa-Fadesa es va convertir en el primer promotor immobiliari per buscar protecció dels seus creditors fent suspensió de pagaments. Però no serà l'últim. Això és només el principi. La telonera.



El col•lapse del sector immobiliari ha afegit llenya al foc en forma d’una pujada forta de l'atur, el qual, juntament amb la pujada de preus, ha fet molt de mal a la confiança del consumidor i a la venda en detall. El promotor Metrovacesa, que és un dels més grans d’ Espanya, acaba de fer públic que les seves vendes han baixat de 8 (cada dia de l'any passat) a 1 (per dia, ara).


La confiança del consumidor espanyol va caure a un nou nivell minim de 46,3 en el mes de juliol, segons les dades del Instituto Oficial de Credit. Un indicator de menys de 100 vold dir que els que son pessimistes son mes numerosos que els optimistes. Es el nivell mes baix que s'ha puntuat desde que el index va commencar l'any 2004.




La venda de cotxes nous s’ha desplomat el juliol, i ha baixat un 27,5% en comparació amb el juliol de 2007, el tercer mes que pateix una baixada de més d’un 20%, segons l'entitat cotxera ANFAC.




La venda en detall va baixar un 7,9% el juliol (dades corregides per efectes del calendari), una baixada sense cap dubte impressionant.

La caiguda de vendes està pressionant moltes multinacionals que havien vist els seus beneficis engrandits fins fa ben poc per les vendes que venien d’una expansió econòmica alimentada pels crèdits.

El mes passat, l'operador de Telèfon mòbil Vodafone va advertir als mercats que els seus resultats es veurien impactats per la força de la desacceleració a Espanya. També els directius del grup britànic Burberry - que ven productes de luxe - van explicar als seus accionistes que Espanya havia esdevingut un mercat "molt complicat", mentre que Coca-Coca ha fet públic que les seves vendes han baixat forçosament.

El nombre de persones en atur a Espanya va pujar un 1,5 % el mes de juliol respecte el mes de juny, i va assolir el nivell més alt en dos anys amb 2,43 milions d’aturats, amb gairebé dos de cada tres dels nouvinguts provinents de la construcció.




UGT ha informat que quasi 12.000 immigrants iniciaran el camí cap a França aquest any, per buscar feina temporal en la recollida del raïm, una pujada d’un 10% en comparació amb l'any passat.

Les previsions del govern sobre la trajectòria de l’atur semblen massa optimistes, i molt més realistes són les que vénen del BBVA, que preveu una taxa d’atur per sobre del 14% l'any que ve.