diumenge, 27 d’abril del 2014

Si totes les bones notícies fossin així

Sembla que aquesta setmana tenim bones notícies. L´economia espanyola va créixer, segons el Banc d´ Espanya, un 0,4% entre el desembre i el març. Naturalment, les notícies així sempre són benvingudes, però no per això aconsegueixo treure´m de sobre alguns dubtes.

Abans de res, no hi ha dubte d´una cosa: l´economia espanyola està experimentant el millor moment des de l´inici de la crisi. El que preocupa, com sempre, és la sostenibilitat.

En primer lloc, les exportacions: van bé o no? La caiguda dels emergents hi afecta o no hi afecta? Dic això perquè segons el Banc d´Espanya van caure un 0,6% els tres primers mesos de l´any. Més significativament, les importacions es van desplomar un 1,2%. És a dir, 0,2 punts del 0,4 de creixement (la meitat) resulten de la reducció en importacions. Això representa creixement saludable?

En segon lloc em preocupa el dèficit i la dificultat que hi ha a reduir-lo. Si expliquem les aportacions dels fons de reserva i dels proveïdors, la diferència entre despeses i ingressos va ser més aviat d´un 10% el 2013, i tot i així per arribar a la xifra de 6,6% s´havia de tancar l´any pressupostari el 25 de novembre. Amb el resultat que tant el consum com la inversió pública creixien després del pronunciat descens de finals de l´any passat. És a dir, una altra part del 0,4% venia d´una despesa pública traslladada al primer trimestre.

Finalment, hi ha l´impacte del deflactor del PIB. És la clau per convertir el PIB a preus corrents al PIB real, i té una importància molt significativa quan el moviment del PIB nominal ronda el 0%. El banc estima que el deflactor per aplicar és d´un 0,4% negatiu, és a dir, som en deflació. A més, si havia estimat el deflactor a un 0,2% negatiu, el resultat per al creixement del PIB real hauria estat un creixement anual de gairebé la meitat del 0,5% estimat. Esclar que aquests números són estimacions, però aquesta part no s´explica als titulars.

L'article que va publicar La Vanguardia el diumenge 27 de abril de 2014 en el suplement Dinero