dimecres, 21 de maig del 2014

La crisi del euro no s'ha acabat

La noticia sobre el PIB dels països de la zona euro que es va fer pública ahir, deu haver caigut com un gerro d’aigua freda a les seus del BCE i la Comissió Europea. El fet que només les economies de dos dels països pesants – Alemanya i Espanya – ha aconseguit créixer, parla per si sol.

Pitjor, països prèviament considerats com a part del nucli dur, com Holanda i Finlàndia, han tornat a contraure’s significativament, i per rematar-ho del tot, tan Portugal com Itàlia no han pogut sostenir les seves recuperacions i han recaigut.

Quina lectura es pot fer de tot plegat? Doncs en primer lloc, que difícilment l’economia espanyola podrà seguir tibant amb ganes si tot l’entorn es refreda. Segon, que una baixada dels tipus està garantida pel BCE el mes que ve, i amb tota probabilitat, que el debat sobre “Quantitative Easing” es reprendrà amb força a la tardor. I tercer ‒ho va dir la mateixa Àngela Merkel‒ que «la crisi de l’Euro no s’ha acabat encara»; i si fa falta concretar-ho explícitament, la prima de risc espanyola ha tornat a pujar per primer cop en molts mesos.


L'article que va publicar el diari Ara el divendres 16 de maig de 2014.